Bert Blaauw van KleinGeluk

Uiteindelijk is uitbesteden van ICT goedkoper dan zelf doen

Bert Blaauw

In gesprek met adjunct-directeur drs. Bert Blaauw en locatiemanager Henk Draaijer van KleinGeluk (voorheen De Goede Zorg) in Apeldoorn, merk je al snel dat het persoonlijke cliëntenbelang hier bij alles voorop staat. Ondanks de enorme complexiteit van de zorgsector anno nu. Ook hun stelling dat state of the art ICT, hoe onmisbaar ook, alleen een middel is en geen doel, past daarbij. Een denkwijze die de beslissing tussen ‘ICT zelf doen’ of ‘uitbesteden’ al snel in het voordeel van het laatste deed omslaan. Bij bosworX b.v. te Apeldoorn vond De Goede Zorg de perfecte match tussen continuïteit, kwaliteit en bereikbaarheid. Of zoals Bert Blaauw het verwoordt: "bosworX hoort gewoon bij ons".

Zorg waar mensen voor kiezen
De Goede Zorg biedt woon- en zorgarrangementen op maat in de zorgcirkel rond haar woonzorgcentra Avondzon, De Matenhof en De Veenkamp. Voorop staat dat mensen zo lang mogelijk de regie in eigen hand houden en altijd zelf het zorgtype kunnen kiezen: thuis, in zorgwoningen, of in genoemde woonzorgcentra. Tot voor kort beschikte De Goede Zorg over eigen automatisering. Maar initiatieven als internetcafés voor cliënten en de explosief stijgende afhankelijkheid van ICT in de zorg, met eigen oplossingen voor de zorg, maakten het eigen systeem al snel ontoereikend. Ook was er geen toekomstvisie op ICT gebied. De consequenties: nieuw aan te trekken medewerkers en aanzienlijke investeringen, vormden de aanleiding om de mogelijkheden van uitbesteden onder de loep te nemen.

Kiezen voor bosworX
Vòòr het zover was liet De Goede Zorg eerst een informatisering- en automatiseringplan ontwikkelen, waarna het tijd was voor marktoriëntatie. Omdat De Goede Zorg hecht aan persoonlijk contact en korte communicatielijnen, concentreerde de zoektocht zich al snel op wat kleinere dienstverleners. De keuze viel uiteindelijk op bosworX, bij wie op dat moment trouwens nog geen specifieke ‘zorg ervaring’ voorhanden was. Henk Draaijer: "Naast hun, voor ons belangrijke, brede ervaring met Citrix in diverse branches, viel ons op hoe snel bosworX meegroeide in onze organisatie en hoe vlot die kennisachterstand in de zorg door hen zèlf werd ingelopen. Ook hun prijs/kwaliteitsverhouding is een sterk punt; ze kiezen nooit voor de duurste oplossing en zijn zich steeds bewust van onze budgetmogelijkheden".

Toekomstgerichte ICT systemen die het gewoon altijd doen
Ophalen van periodieke gegevens, aanmaken van wachtlijsten, het eerste cliëntencontact binnen 48 uur, het roosteren van personeel, de complexe salarisadministratie; zomaar wat voorbeelden van waar een eigentijdse en betrouwbare ICT een absolute must is. Maar er is meer: veilig dataverkeer tussen vestigingen, toekomstmuziek als tijdregistratie per DPA, implementatie van ICT in lagere echelons in de organisatie, domotica versus privacy en andere ontwikkelingen in de intra- en extramurale zorg (waaronder straks de communicatie tussen AWBZ- en WMO systemen) en ga zo maar door. Duidelijk is dat de zorg niet meer zonder een adequate, betrouwbare en voor de toekomst toegeruste ICT kan.

Uitbesteden als visie
De Goede Zorg heeft gekozen voor uitbesteding van haar ICT. Henk Draaijer: "ICT is een vak apart en vraagt om kennis die wij niet hebben. Natuurlijk kun je die kennis dan inkopen en allerlei mensen aannemen, maar dat betekent een forse aanslag op je toch al beperkte budget. Geld dat we liever aan de kwaliteit van onze zorgverlening zelf besteden. Nu kunnen we ons op ons werk concentreren, is onze ICT betrouwbaar en zijn we af van onverwachte uitgaven. Bovendien is de kwaliteit van onze dienstverlening erop vooruitgegaan".

Bert Blaauw vult aan: "We hebben alles terdege doorgerekend. Maar als je het wegvallen van alle directe- en indirecte kosten meetelt, is het uitbesteden van onze ICT aan bosworX ICT een zeer goede zet geweest. Goedkoper, beter en – niet onbelangrijk - probleemlozer. Samen met bosworX zijn wij klaar voor de toekomst!"

bosworX NEN7510 gecertificeerd
ISO27001
bosworX ITIL gecertificeerd
ISAE3402 certificaat bosworX apeldoorn
ISAE3000
bosworX VIR-BI gecertificeerd
bosworX SaaS gecertificeerd